Tastaturer og tablets

Gode råd om tastaturer og tablets

Download som pdf: Gode Råd om tastaturer og tablets.

Tastaturer, mus, tablets og smartphones mv. er digitale hjælpemidler, der bruges både privat og i en lang række institutioner i hverdagen. De bruges til undervisning, som skriveredskab, til at søge viden fra osv. Og ofte benytter flere personer den samme enhed i løbet af en dag, og det betyder at risikoen for smitte stiger.

Af samme grund anvendes fx vaskbare tastaturer, virtuelle/skærmtastatur eller overtræk/film til almindelige tastaturer. For telefoner og tablets, der skal deles af mange, bør man anvende et vaskbart cover, da de berøringsfølsomme skærme ofte er ganske svære at rengøre direkte. Selv ved anvendelse af et sådan cover er behovet for rengøring dog forskelligt – se nedenfor.

Ved delt brug i hjemmet
Ved synlig snavs eller smitte i hjemmet aftørres daglig med fugtet rengøringsklud.

Ved delt brug på arbejdsplads/institution/skole
Aftørring én gang dagligt med fugtet rengøringsklud. Ved smitte kan desinfektion overvejes.

Ved brug på hospitaler eller mellem hospital og hjem
På hospitaler er der stor risiko for smittespredning – både patienter imellem, og mellem patienter og personale – og mellem hospitalet og hjemmet og omvendt.

Vær derfor opmærksom på, at det enkelte hospital allerede har lokale retningslinjer på dette område, der er tilpasset til det lokale valg af it-udstyr og de lokale rammer for patienter/pårørende.

Plejesektoren
For hjemmepleje, bosteder og lignende, hvor der veksles mellem pleje- og assistanceopgaver til flere personer (som ofte vil have en eller anden form for nedsat immunforsvar): Følg kommunens anvisninger, som er tilpasset det lokale valg af it-udstyr og de konkrete arbejdsopgaver.

Fødevaresektoren (butik, servering, produktion)
Instrukser og oplæring skal indeholde retningslinjer for, hvordan man veksler mellem fælles tastaturer, skærme, ekspedition og håndtering af fødevarer, herunder hvornår man bruger handsker, hvornår man vasker hænder og hvordan og hvor tit it-udstyret skal rengøres og eventuelt desinficeres..

Følg altid lokale retningslinjer, såfremt de findes, da disse vil være tilpasset kravene og behovene lige præcis dér.

Håndhygiejne
Udover jævnlig rengøring og desinfektion er det vigtigt altid at være opmærksom på håndhygiejnen i det daglige. Det er dog også værd at kigge på ting man rører ved og deler med andre – ikke bare tastaturer og tablets, men håndtag på døre, køleskabe og lignende bør også indgå i en regelmæssig rengøringsrutine.

Udarbejdet af en arbejdsgruppe i Rådet for Bedre Hygiejne     
Senest revideret 20/01/16