Gode råd om tøjvask

Gode råd om tøjvask

Download som pdf: Tøjvask – gode råd om dit vasketøj og vasketemperatur

Hygiejnisk tøjvask handler ikke om at sortere i farver og vaskeinstruktioner, men om behovet for at reducere risikoen for smitte. Hygiejnisk tøjvask handler derfor om den rette håndtering af tøj og tekstiler i hjemmet, så man kan beskytte sig selv og familien fra at sprede bakterier og virus, der kan føre til infektioner.

En række gode råd er:
Vask altid dine hænder efter at have håndteret snavsetøj

Før vask – Sorter vasketøjet
Lad aldrig vådt tøj ligge i vasketøjskurven eller i en pose, der er lukket til. Så risikerer du, at det bliver jordslået. Sorter tøjet efter behovet for hygiejnisk vask – fx håndklæder, vaskeklude, sengelinned, underbukser for sig og bukser, skjorter, bluser for sig

Tøj med fx opkast, fækalier, pus o.l., bør lægges i en pose for sig selv eller vaskes med det samme

Når du vasker – Vask ved den rette temperatur
Undertøj, linned, håndklæder, viskestykker, karklude og lignende bør vaskes ved 60°C *

Har en person i familien lus, fnat eller en smitsom sygdom med bakterier, virus eller svampe bør tøjet vaskes ved 60° C for at undgå smitte i familien. Man bør derfor under behandling af ovenstående lidelser gå i tøj, der tåler 60°C, indtil behandlingen er afsluttet.

(*bemærk, at vasketemperaturen reelt kan være lavere end det oplyste på maskinen.)

Vasketøj med rester af afføring eller opkast bør vaskes på mindst 80° C – hvis tøjet ikke tåler dette bør skylning og forudgående iblødsætning med desinfektionsmiddel til husholdningsbrug eller tilsætning af lignende til vaskeprocessen anvendes.

Tøj der normalt vaskes ved 30 og 40° C kan i en almindelig husholdning vaskes med koldvandsvaskemidler ved 15, 20 og 30° C, under forudsætning af, at der vaskes uden reduktion af vasketid og vandmængde.

Efter vask – tør tøjet
Efterlad aldrig vådt tøj i maskinen i længere tid. Tørretumbling kan overvejes efter behov, da en høj temperatur har en god hygiejnisk effekt.

Vedligeholdelse
Sørg løbende for, at tromlen er ren og at gummilisterne ikke er beskidte. Rens sæbeskålen grundigt med jævne mellemrum.

Anvender man oftest koldvandsvaskemidler, er det vigtigt at vaskemaskinen én gang om måneden vasker ved vaskemaskinens maksimale temperatur (mindst 80° C). Det er for at fjerne bakterievækst i vaskemaskinens indre system (som bl.a. også medfører dårlig lugt).

Vask og rengør vasketøjskurvene jævnligt – og når de er blevet synligt snavsede.

Bruger man fællesvaskeri og en pose til at bære det derhen, bør man også vaske posen med, eller have en ren pose med til det rene tøj.

Udarbejdet af en arbejdsgruppe i Rådet for Bedre Hygiejne
Senest revideret 20/01/16